ADR-koulutus vaarallisten aineiden kuljetuksiin
ADR-koulutus eli vaarallisten aineiden ajolupakoulutus
ADR-koulutukset
ADR-lupa
Vaarallisten aineiden kuljetuksiin vaaditaan kuljettajalta ajolupa (ADR-lupa), mikäli hän kuljettaa vaarallisia aineita yli sallittujen enimmäismäärien (vapaarajan). Ajoluvan saamisen edellytyksenä on ADR-koulutus sekä hyväksytysti suoritettu loppukoe. ADR-koulutuksen pituus riippuu ajoluvasta.
Ajoluvan voi uusia 1 vuotta ennen nykyisen ajoluvan umpeutumista, jolloin uusi lupa astuu voimaan vasta kun vanha lupa-aika umpeutuu. Ajolupa on voimassa 5 vuotta kotimaisissa että kansainvälisissä kuljetuksissa, lupa on uudistettava ennen sen voimassaoloajan päättymistä. ADR-luvan umpeutumisen jälkeen koko ADR-koulutus alkaa alusta.
ADR-perus- ja täydennyskoulutukset ovat direktiivin 2003/59/EY mukaisia ja niistä saa ammattipätevyysmerkinnän, lukuun ottamatta luokan 1 ja 7 koulutuksia. ADR-koulutuksissa käytettävät ammattipätevyysohjelmat ovat Trafin hyväksymiä.
Yleistä vaarallisten aineiden kuljettamisesta
Yleinen koulutusvaatimus LAKI 541/2023
ADR-koulutus ja valvovat viranomaiset
Liikenne- ja viestintäministeriö on ylin viranomainen vaarallisten aineiden kuljetuksissa. Toimivaltaisia viranomaisia ovat liikenteen turvallisuusvirasto, satamaviranomaiset, TUKES, Säteilyturvakeskus ja eri alojen työsuojeluviranomaiset. Valvontaviranomaisia ovat tulli, poliisi sekä rajavartiolaitos. Puolustusvoimien kuljetuksia valvovat myös sotilasviranomaiset. Rajavartiolaitos seuraa rajavartiolaitoksen aluksilla ja ilma-aluksilla tapahtuvia kuljetuksia.
ADR-koulutus ja muun henkilöstön pätevyys
Yleinen tiedostava koulutus
- jossa annetaan työntekijöille yleiset tiedot ADR-kuljetuksia koskevista säännöksistä.
Tehtäväkohtainen koulutus
- jossa annetaan yksityiskohtaista työntekijöiden tehtäviin ja vastuuseen suhteutettua koulutusta.
Mikäli osa kuljetuksista suoritetaan muuna kuin tiekuljetuksena, täytyy koulutuksen sisältää myös tätä kuljetusmuotoa koskevat tiedot säännöksistä sekä määräyksistä.
Turvallisuuskoulutus
- jossa työntekijöille annetaan koulutusta mahdollisesti aiheutuvista vaaroista aineiden kuljetus-, kuormaus- ja purkamistilanteissa sekä annetaan tiedot tarvittavista toimenpiteistä vaaratilanteessa.
Turvatoimia koskeva ADR-koulutus
- jossa syvennytään onnettomuusriskien tunnistamiseen, niiden ehkäisymenetelmiin sekä turvarikkomustilanteissa tehtäviin toimenpiteisiin.
Täydennyskoulutus
- jossa kerrotaan säännöksissä tapahtuneista muutoksista. ADR-sopimus tarkistetaan kahden vuoden välein.